Sunday, 12 February 2012

ANAK MUDA ISLAM BOLEH RAI HARI KEKASIH TAPI………..

http://media1-cdn.malaysiakini.com/327/fc50fd08b86728006b949a6e78968f51.gif

Anak muda Muslim dan Muslimah boleh meraikan kekasih hati terutama mereka yang telah berada diambang perkahwinan, sama ada sempena Hari Kekasih ataupun pada hari lebaran yang lain, selama mana mereka memelihara adab dan akhlak Islam, kata Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan.
nasrudin hassan tantawi pas youth leader interview 160609 03Menulis tulisannya di Harakahdaily dan turut dimuat dalam blognya, beliau berkata antara adab dan akhlak Islam tersebut ialah:
a] Pastikan tidak berdua-duaan, sebaliknya ditemani mahram;
b] Tidak mendedahkan aurat apatah lagi berpakaian seksi; dan
c] Tidak melakukan perbuatan yang dilarang agama
“Mereka mungkin perlu bertemu pada saat-saat tertentu dengan memelihara adab dan akhlak yang telah saya nyatakan tadi, bagi mereka saling mengenali dan menyelami isi hati mereka sebagaimana mereka perlu membincangkan rancangan masa depan dan persiapan mereka menghadapi gerbang perkahwinan,” katanya.
Namun, tegas Nasrudin, anak muda Muslim perlu mengelakkan budaya asing dan syiar agama lain dibawa masuk mewarnai corak dan gaya kehidupan mereka.

Kisah Najwa Latif dipanggil Guru Disiplin Sekolah


Cikgu: selamat berkenalan….
Najwa: kita Berkenalan hanya dalam laman muka buku…. :)
Cikgu: sat gi cikgu hantar kau dekat guru besar baru tau…
Najwa: Kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu ooohh uwouwouwo :P
Cikgu: cikgu sakit hati dah ni ==”
Najwa: hati ku rasa sesuatu :P
Cikgu: sebelom kamu balik, datang jumpa saya kat office..
Najwa: Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Cikgu: atau kamu nak saya hantar kamu dekat guru besar? >:(
Najwa: Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu :)
Cikgu: cikgu rasa kamu ni dah tak betol..
Najwa: Oh oh benarkah rasa itu…
Cikgu: ingat taw.. sebelum balik nanti kamu datang office jumpa saya!!
Najwa: bagaimana harus bersua…ku rasa gementar tapi bahagia
Cikgu: memang kalau dah ade peluang nak rotan je kamu ni…
Najwa: perlukah kita cari peluang pertama..
Cikgu: saya dah agak hang ni bermasalah..

Sunday, 5 February 2012

Kemaskini Permohonan Matrikulasi KPM sesi 2012/2013

Salam.. Ni maklumat yang baru aku tahu, pagi tadi kawan aku cakap sal nie. So bila aku wat research, betul la.



Sukacita dimaklumkan bahawa proses kemaskini permohonan ke Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia sesi 2012/2013 dibuka mulai 6 Februari 2012 sehingga 19 Februari 2012. Pelajar SPM 2011 yang memohon melalui internet hanya perlu menggunakan nombor kad pengenalan atau nombor angka giliran SPM untuk masuk.

Sebarang pertanyaan atau masalah boleh hubungi Bahagian Matrikulasi (BMKPM) di talian 03-88844040/4031 atau layari laman sesawang http://www.moe.gov.my atau http://www.moe.gov.my/bmkpm. Untuk mengemaskini, pelajar hanya perlu memasukkan nombor kad pengenalan atau nombor angka giliran SPM sahaja.

Wednesday, 1 February 2012

TAZKIRAH :: Bermimpi roh anaknya menyuruh gambarnya di FACEBOOK dibuang




satu kisah yang diceritakan berkaitan dosa facebook,kisah ini mengenai seorang hamba Allah. Beliau merupakan seorang wanita yang aktif berfacebook… dalam facebook nya mempunyai banyak koleksi gambar yg tidak menutup aurat…

selepas beliau meninggal dunia, ibunya sentiasa bermimpi beliau merayu kepada ibunya supaya delete gambar2nya yg tidak menutup auratnya di facebook… malangnya tiada siapa…… yang mengetahui password facebooknya… jadi, kemungkinan besar, rohnya tidak tenang dengan dosa auratnya yang dibiar begitu saja menjadi tatapan umum….
dan ingatlah, azab untuk kita yg sengaja membiarkan aurat kita dilihat oleh lelaki bukan mahram ialah API NERAKA!

*Cerita ini menjadi iktibar dan pengajaran buat kita, supaya usahlah letak gambar di facebook, terutama sekali gambar kita yang tidak menutup aurat dengan sempurna…. kita tak tahu bila kita akan mati… jadi, tolonglah kalau anda sayangkan diri anda, deletelah gambar yang tidak sepatutnya….
Akhir kalam, moga roh beliau dicucuri rahmat Ilahi…ameen…Al-Fatihah


Sesungguhnya Rasulullah pernah bersabda : Bahawasanya, perempuan yang sengaja mendedahkan auratnya di khalayak ramai tanpa segan silu; tak kira sama ada dia anak dara, janda atau isteri orang; tua ataupun muda; dia akan dilaknati oleh Allah S.W.T, malaikat2 dan segala makhluk di muka bumi ini sehinggalah perempuan itu diturunkan bala oleh Allah S.W.T. Jika perempuan itu anak dara atau janda maka bapanya akan dipertanggungjawabkan untuk menanggung dosanya. Manakala bagi perempuan yang sudah berkahwin, maka suaminyalah yang akan dipertanggungjawabkan. Surah Al - Nisa ayat 29.

















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Jom main churpchurp bersama.. Sila Tekan