Saturday, 14 January 2012

Tentang Universiti Islam Antarabangsa | Asasi UIAM | Degree UIAM


Sejak penubuhannya kira-kira 27 tahun lalu, UIAM merupakan salah sebuah universiti yang sering diperkatakan di dunia Islam.
Pengajian dan program ke UIAM :

GOMBAK CAMPUS


KUANTAN CAMPUS
PETALING JAYA & NILAI CAMPUS

Centre for Foundation Studies

KUALA LUMPUR CAMPUS


Course / kos apa yang ada di UIA : 
Rujuk blog ini : http://al-hadi19th.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

Macamana / bagaimana mahu masuk UIA :
 Untuk uundergraduate boleh isi borang di sini
http://itdportal.iium.edu.my/anr/Online07/online.php
Apatah lagi, matlamatnya adalah untuk menghidupkan kembali konsep pembelajaran secara Islam dan meluaskan bidang pilihan kepada umat Islam dalam pengajian peringkat tinggi.
Kampus induk UIAM yang seluas 283 hektar terletak di Gombak, Selangor mampu menawarkan pelbagai program pengajian kepada pelajar dari dalam dan luar negara.
Selain itu, UIAM juga mempunyai dua kampus cawangan iaitu; kampus cawangan di Petaling Jaya, Selangor yang menempatkan Pusat Asasi.
Kampus di Kuantan, Pahang pula menjurus kepada pengajian Sains Kesihatan, Farmasi dan Perubatan.Manakala UIAM Kampus Kuala Lumpur merangkumi dua institut iaitu Istac dan Institut Perbankan dan Kewangan Islam (IIiBF)
Nota : lepasan STAM boleh masuk jayid jiddan terutamanya, yang lepasan SPM jika boleh 3 kredit dalam subjek agama . Dan di sana perlu pandai bahasa arab at least basic. (akan diajar)
Basic syarat masuk ke UIA — sini :

Syarat kelayakan masuk ke UIA

first2 kita tengok dulu syarat kelayakan bagi setiap kos ok?oh ye, untuk semua cos, syarat am adalah kena dapat AT LEASTin BM PAI/PQS/PSI  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom main churpchurp bersama.. Sila Tekan